چه بخواهید به یکی از کارآموزان‌تان آموزش دهید، یا بخواهید کسب‌وکارتان را مدیریت کنید، موفقیت زیردستان و البته موفقیت خودتان، به سبک رهبری شما بستگی خواهد داشت. خوش­بختانه راه‌حل ایجاد انگیزه برای کارمندان و کمک به ایشان در حل مشکلات دقیقا به قدرت تکلم شما بستگی دارد. به عبارت دیگر، پیش از هر چیز به نحوۀ برقراری ارتباط‌تان اهمیت دارد. متخصصان مدیریت کسب‌وکار، این عامل را به قدری حساس به شمار می‌­آورند که آن را عامل موفقیت یا شکست شرکت‌ها، سازمان‌ها و یا استارتاپ‌ها می­‌دانند. در ادامۀ مقاله به 8 عبارتی می‌­پردازیم که مدیران موفق به صورت روزانه به کارمندان‌شان می­‌گویند.


1. کاملا به تو اعتماد دارم.
هیچ چیز دلسردکننده­‌تر از مدیری نیست که به کارمندانش و توانایی­‌های آن­‌ها اعتماد نداشته باشد. چنین مدیری، دائما می­‌خواهد که کوچکترین فعالیت‌های سازمان را تحت نظر داشته باشد. در این صورت، حتی کارمندانی که اعتماد به نفس بالا دارند، گمان م‌ کنند که با ایشان مانند کارمندان تاز‌‌‌ه‌­وارد برخورد می‌شود و در نتیجه، اعتماد به نفس‌شان را از دست خواهند داد. تئودور روزولت ،از رؤسای جمهور پیشین آمریکا، می‌­گوید: «رهبر موفق کسی است که این توانایی و دید را داشته باشد تا بتواند افراد کارآمد را برای سازمانش برگزیند تا کار­های مدنظرش را انجام دهند و آن­ قدر خوددار باشد که هنگامی که ایشان اقدام به انجام کار کردند، بدون دخالت و پادرمیانی بگذارد به کارشان ادامه دهند.»

شاید رها­ کردن و سپردن نتیجۀ کار به زیردستان، در ابتدا کمی هراس­‌انگیز باشد؛ اما خواهید دید که اگر به تیم‌­تان فرص دهید تا خودشان امور را به دست گیرند، محیط کاری شادتر و تیمی با­انگیزه‌­تر خواهید داشت.

2. این برنامه‌ای است که برای کل سازمان در نظر دارم.
آقای ماریلین هیوسون، مدیرعامل شرکت Lockheed Martin، عبارت فوق را از مهمترین عوامل موفقیت شغلی‌اش می­‌داند. وی می­‌گوید: «رهبران بزرگ و موفق از طریق بیان کردن علت انجام برخی کارها، به کارکنان­‌شان انگیزه می‌­دهند. این کار به کل سازمان هدف می­‌بخشد. هدفی که برای دستیابی به چیزی فراتر از انتظار تعیین شده است.»

چیزی که رهبران خارق­‌العاده و معمولی را از هم جدا می­‌کند این است که ایشان این قابلیت را دارند که برنامه­‌ها و نقشه‌ها­ی‌شان را با کارکنان در میان بگذارند. آن‌­ها از این طریق، اهداف کوچک سازمانی را به گونه‌ای ساماندهی می­‌کنند که منجر به دست­یابی به موفقیتی عظیم شود.

بیان کردن واضح دلایل اتخاذ برخی تصمیمات یا انجام برخی اقدامات، باعث ایجاد حس ثبات شغلی برای کارمندان شده و به آن‌ها انگیزۀ مضاعف می­‌دهد. بنابراین همیشه به جای این که فقط دستور بدهید، دلیل صدور آن دستور را با کارمندان خود در میان بگذارید.

3. دفعۀ بعد بهتر است چه کار کنیم تا نتیجۀ بهتری بگیریم؟
به گفتۀ آریانا هافینگتون: «شکست بهترین معلم است؛ ما باید بپذیریم که همیشه نمی‌­توانیم بهترین تصمیم را اتخاذ کنیم. بعضی اوقات ممکن است به شکلی بسیار دور از انتظار، کار را خراب کنیم. درک این مسئله که شکست نه تنها نقطۀ مقابل موفقیت نیست، بلکه جزئی از آن است، از ملزومات رسیدن به موفقیت است.»

هرکسی در هر کجا از این دنیا که زندگی می­‌کند، حداقل یک بار در زندگی مرتکب اشتباه شده است. حتی برای بسیاری این عدد ممکن است بیشتر از یک باشد. طبیعی است که ما مرتکب اشتباه شویم، خصوصا وقتی که قصد انجام کاری جدید را داریم. سعی کنید تا جایی که ممکن است -یعنی تا آن جا که خسارات جبران‌ناپذیر به دنبال نداشته باشد- از اشتباهات خود درس بگیرید. این که به کارمندان خود آموزش دهید که چه کار کنند تا از ارتکاب اشتباهات بزرگ در آینده پرهیز کنند، بسیار ارزشمندتر از این است که پس از اشتباه ایشان، توبیخ‌­شان کنید.

4. من قصد دارم که با توجه به توانایی­‌تان به شما مسئولیت دهم.
به عقیدۀ وارِن بِنِس، از نویسندگان مشهور حوزۀ مدیریت و رهبری، بسیاری از شرکت­‌ها امروزه معتقدند که کارمندان باید انعطاف‌پذیر باشند؛ به این معنا که در هر موقعیتی که قرار گیرند باید خود را با آن وفق دهند. اما واقعیت این است که افراد مستعد به هیچ وجه این گونه نیستند. آن­‌ها استعدادهای خاص خود را دارند. نباید این افراد را مجبور کرد تا نقشی را در سازمان ایفا کنند که برای آن مناسب نیستند. رهبران موفق، به کارکنان خود اجازه می­‌دهند که پُستی را در سازمان بر عهده بگیرند که در آن مهارت دارند.

هر کدام از کارمندان شما توانایی­‌های خاص خود را دارند. شما وقتی می­‌توانید بیشترین بازده را از سوی کارمندان­‌تان دریافت کنید که درک صحیحی از اصل تفاوت­‌های فردی داشته باشید. هرگز آن­‌ها را به چشم افرادی که به سادگی قابل جایگزینی هستند نگاه نکنید. تنها وقتی که به دنبال بهترین ویژگی افراد باشید، بهترین­‌ها برای شما اتفاق خواهند افتاد.

5. نظر شما چیست؟
رؤسای موفق هیچ­‌گاه اجازه نمی‌­دهند که غرورشان مانع پیشرفت سازمان شود. آن‌­ها همواره به دنبال فیدبک گرفتن از اطرافیان خود هستند. چه این اطرافیان از زیردستان آن‌­ها باشند، چه از مقامات بالاتر. پرسیدن نظر کارمندان راهی بسیار مناسب برای این است که به آن‌­ها نشان دهید به ایشان ایمان دارید و برای دیدگاه‌­های‌شان ارزش قائلید. این نکته هم شایان ذکر است که بسیاری افراد معتقدند که بهترین دیدگاه­‌ها از سوی کسی می‌­آیند که اصلا فکرش را نمی­‌کنید!

6. چگونه می‌توانم بهتر از شما حمایت کنم؟
همه­‌ٔ ما می­‌دانیم که پیشگیری بهتر از درمان است. یکی از بهترین راه­‌های حفظ کارمندان خوب در سازمان این است که اصلا نگذاریم فکر ترک سازمان به سرشان بیفتد! برای تیم‌­تان وقت بگذارید و از آن­‌ها بپرسید که اوضاع­‌شان چگونه است و چطور می‌­توانید به ایشان کمک کنید.

شریل سندبرگ، از مدیران عامل فیسبوک، می­‌گوید: «رهبری باید به گونه‌ای باشد که اعضای سازمان در دوران حضور شما پیشرفت کنند و به قدری تاثیرگذار باشید که حتی زمانی که سازمان را ترک کردید، تاثیر فعالیت­‌های شما بر روند پیشرفت سازمان و اعضای آن، همچنان محسوس باشد.»

به خاطر داشته باشید، همان‌قدر که شما برای کارکنان خود ارزش قائل هستید و به ایشان خدمت می­‌کنید، آن‌ها هم به همان میزان برای شما و شرکت‌­تان ارزش قائلند و به آن خدمت می­‌کنند.

7. هر سوالی داشتید، از خود من بپرسید.
اکثر کارمندان در مقابل رئیس خود احساس خجالت‌زدگی می­‌کنند و به همین دلیل برای کمک خواستن نمی‌توانند به او مراجعه کنند. وقتی که با روی باز با کارمندان خود برخورد کنید یا اصطلاحا در دفترتان همیشه به روی ایشان باز باشد، نشان می‌­دهد که شما حاضر به کمک و حمایت از کارمندان خود هستید و به روابط میان کارمندان و رؤسا اهمیت می­‌دهید. هرچقدر سریع‌­تر به سوال­‌ها و خواسته­‌های کارمندان پاسخ دهید، ایشان سریع­‌تر می­‌توانند به کار خود بازگردند و وقتی را تلف نکنند.

8. کارتان فوق­‌العاده بود!
خاطرنشان کردن این موضوع که کارمندان چه کار خوب و با­کیفیتی ارائه کرده‌اند، برای ایشان به مراتب باارزش‌تر و کم‌هزینه­‌تر از در نظر گرفتن تجهیزات تفریحی و ورزشی برای ایجاد روحیه است. همۀ کارمندان بدون توجه به میزان درآمدشان و یا استعداد­های خود، نیاز به مافوقی دارند که از ایشان قدردانی کند. پس بخشی از وقت خود را به تعریف از کارمندان­‌تان اختصاص دهید؛ زیرا به میزان قابل‌توجهی انگیزه و بازدهٔ کاری آن‌ها را بالا می‌برد (البته توجه داشته باشید که تعریف و تمجید شما می‌بایست واقع‌گرایانه باشد.)

ساخت فروشگاه اینترنتی و سایت ساز با  بیش از 130 امکان مختلف و منحصر بفرد در ایران